Als we praten over trauma en trauma verwerking, denken veel mensen aan PTSS. PTSS staat voor posttraumatische stressstoornis. Dit is een aandoening die ontstaat na het ervaren van een schokkende, soms levensbedreigende, gebeurtenis. Als je hieraan lijdt, heb je vaak PTSS symptomen als: herbelevingen, slecht slapen, dromen, vermijding, woede uitbarstingen, enzovoort. De PTSS symptomen kunnen een grote invloed hebben op je dagelijks leven, je werk en je relaties.
Je kan ook last hebben van trauma’s zonder dat je lijdt aan PTSS. Als je nare dingen hebt meegemaakt in je jeugd of je verdere leven waar je nu nog last van hebt, is dat ook een trauma. Je kan bijvoorbeeld niet vergeten dat je op een feestje ongewenst bent aangeraakt door een collega. Als je er aan denkt, voel je je gespannen en slecht over jezelf. Je bent gestrest als je alleen naar een feestje gaat, omdat je bang bent dat er weer iets vervelends gaat gebeuren. Of misschien ga je niet meer naar een feestje. Je kan verder goed functioneren, maar merkt regelmatig dat deze gebeurtenis je nog steeds dwars zit. Geen posttraumatische stressstoornis, maar wel erg vervelend.
Als je in je jeugd moeilijkheden hebt gehad met je ouders of andere opvoeders, die je bijvoorbeeld uitlachten, geen tijd voor je hadden, je controleerden of kleineerden, dan kan dit je leven nu nog steeds beïnvloeden. Je hebt uit deze ‘lessen’ onthouden hoe de wereld is, hoe andere mensen zijn, en hoe jij bent. Misschien geloof je daardoor dat je wereld niet veilig voor je is, andere mensen niet te vertrouwen zijn, en jij zelf niet waardevol bent.
Ook als je problemen hebt gehad met leeftijdsgenoten kan je dit soort overtuigingen hebben ontwikkeld. Bijvoorbeeld als je gepest of buitengesloten werd, geen aansluiting vond bij je omgeving. Dit soort onverwerkte trauma’s zijn niet levensbedreigend. Ze vormen je wel. Je kan er erg veel last van houden in je latere volwassen leven. Een onverwerkt trauma kan leiden tot onzekerheid of een gebrek aan zelfvertrouwen in sociale situaties. Ze maken je ook kwetsbaar voor nieuw trauma.
Als je therapie gaat volgen bij Lindeboom Counseling, dan gaan wij samen praten over wat er in je leven gebeurt is. We kunnen verschillende therapieën en werkvormen inzetten, waarmee we de pijn die je voelt als je aan deze trauma’s denkt minder heftig maken. Ook het accepteren van bepaalde gebeurtenissen in je geschiedenis kan helpen om je pijnlijke herinneringen te verzachten. Soms kan het belangrijk zijn om jezelf sterker te maken, zodat je huidige situaties kan veranderen.
We kunnen ook EMDR inzetten om de herinneringen te verwerken en om positieve overtuigingen te versterken. Ook lichaamsgerichte traumatherapie kan helpen. Je kan beter aanvoelen wanneer je zenuwstelsel nog in rust is en wanneer je te gespannen wordt. Leren ontspannen, leren omgaan met verdriet en boosheid, en jezelf helpen met deze emoties om te gaan. Lees in mijn blog wat Lichaamsgerichte therapie in kan houden.
Heb je het vermoeden dat je lijdt aan PTSS? Neem contact op, zodat we samen een plan maken voor de behandeling. Ik schakel bij deze aandoening vaak collega’s, die hierin gespecialiseerd zijn, in om je zo goed mogelijk van je klachten af te kunnen helpen.